Modeontwerper, kunstenaar en fotograaf: Karl Lagerfeld

De iconische Duitse modeontwerper, kunstenaar en fotograaf: Karl Lagerfeld. De modewereld is op 19 februari 2019 een van zijn grootste iconen ooit verloren. Karl Lagerfeld was een van de invloedrijkste couturiers in de modewereld. Wat maakte zijn carrière van Karl Lagerfeld zo succesvol?

Lycée Montaigne, Paris

Op 14-jarige leeftijd verhuisd Karl van Hamburg, Duitsland naar de modestad Parijs, Frankrijk. Karl verhuisde en groeide uit tot een mode icoon: zijn start werd gemaakt op het Lycée Montaigne in Parijs. De passie voor kunst werd al in zijn vroege jaren duidelijk. Hij koos namelijk de profielen: geschiedenis en schetsvaardigheid.

Assistent bij modeontwerper Pierre Balmain

Karl was op jonge leeftijd gemotiveerd, enthousiast en een leergierig talent. Deze combinatie leverde hem op 22-jarige leeftijd een tweede plek op tijdens een ontwerpwedstrijd van het International Wool Secretariat. Hij verliest weliswaar van succesvol ontwerper Yves Saint Laurant, maar zijn schets wordt meteen geproduceerd door het modemerk Balmain. Door de schets van een jas begon het allemaal: Karl Lagerfeld ging voor drie jaar aan de slag bij Balmain. 

Karl Lagerfeld als artistiek directeur

Als modeontwerper droom je van de functie: Artistiek Directeur. Deze functie zal niet iedere modeontwerper bereiken. Karl had een sterke persoonlijkheid en was zelfverzekerd over zijn creaties. Karl gegeerde de felbegeerde functie al op 25-jarige leeftijd bij Jean Patou. De omslag was enorm voor modeontwerper Karl Lagerfeld, waar de buitenwereld hem bestempelde als een enorm talent en dé modeontwerper van de toekomst sloeg de positiviteit om in negativiteit. Zijn eerste twee collecties weden volledig afgekraakt. Tijdens de collectiepresentatie kwamen er zelfs boe-geluiden uit het publiek. Was dit het einde van zijn veel belovende begin? Alles behalve. Karl gaf geen kick en toonde meer zelfverzekerdheid dan ooit te voren. Hij diende na vijf jaar zijn ontslag in en ging aan de slag als ontwerper voor het modehuis Tiziani in Rome.

Succesvol na succesvol modehuis

De zelfverzekerde Karl gaat aan de slag als freelancer bij het modehuis Chloè. Karl heeft nog geen twee jaar nodig om aangesteld te worden als creatief directeur. De ontwerpen van Lagerfeld bleven niet onopgemerkt. Karl ging aan de slag bij Fendi, Curiel en als hoogtepunt werd bij creatief directeur bij Chanel. Onder leiding van mode icoon Karl Lagerfeld behaalde Chanel in 2015 een omzet van 6,24 miljard euro.

Eigen label: Karl Lagerfeld

Terwijl Karl aan het roer stond van het succesvolle modehuis Chanel, liep hij rond met de droom om zijn eigen naam: Karl Lagerfeld op een gevel te zien schitteren. Deze droom werd werkelijkheid in 1984. De toesprak was in de stijl van Karl. Zelfverzekerd zei hij tegen het magazine Vogue: “Ik heb naam gemaakt, waarom zou ik deze dan niet gebruiken?” Het merk Karl Lagerfeld is in 2011 maar liefst 100 miljoen euro waard.

Karl Lagerfeld: een naam die de modegeschiedenis in gaat en altijd herdacht zal worden als een van de grootste mode iconen aller tijden.

Huurauto-amerika

Categorieën