Michèlin ster restaurants in Nederland

De waardering van een restaurant wordt gebaseerd op de combinatie van een grensverleggende chef, de sfeer, de kwaliteit van de kookgereedschappen, ingrediënten en versnaperingen. Deze aspecten worden door iedereen anders beoordeeld, omdat niet iedereen gelijke smaken ervaart. De bandenfabrikant Michelin heeft jaren geleden een gids uitgebracht waarvan ieder restaurant tegenwoordig van droomt om in benoemd te worden.

Ontstaan

Het Michelin concept is afkomstig uit Frankrijk. Het stamt uit jaar 1900, waar toen al zo'n 3000 auto's rondreden. Als bandenfabrikant wilde Michelin het autogebruik onder de mensen stimuleren. Om het gebruik te stimuleren bracht Michelin een gids uit waarin goede restaurants en hotels benoemd werden om in verblijven.

Introductie van de Michelin ster

Vanaf 1926 is de eerste beoordeling met een Michelinster te vinden in de Michelingids. De beoordelingen zijn niet alleen afkomstig van restaurant – en hotelbezoekers. Inspecteurs gaan de restaurants af om de kwaliteit van de keuken en de bediening te beoordelen. De restaurants en hotel kregen een Michelin ster wanneer de service uniek en boven niveau was. Vanaf 1931 maakte het systeem rangschikking mogelijk. Het systeem werd uitgebreid naar maximaal drie sterren, en is wordt tot op de dag vandaag nog steeds gehanteerd.

Betekenis aantal Michelin sterren

Een Michelin ster wordt niet zomaar vergeven. De gerechten dienen van uitermate hoog niveau te zijn en uniek zijn in de samenstelling van ingrediënten.

* één Michelin ster

Een zeer goede keuken in zijn categorie

** twee Michelin sterren

Verfijnde keuken, waard om om te rijden voor een bezoek

*** drie Michelin sterren

Voortreffelijke keuken, waard om een reis voor te maken

Nederlandse Michelin restaurants

Nederland mag zich in het rijtje opnemen van “Culinaire bestemmingen van wereldklasse”. Ieder jaar wordt er een evenement gehouden in Amsterdam om nieuwe Michelin sterren uit te rijken aan diverse restaurants, maar er zijn ook restaurants die er afstand van moeten doen. Nederland telt in 2019 in totaal 110 sterren restaurants. Dit wordt onderverdeeld in 3, ***- Michelin sterren restaurants, 17, **- Michelin sterren restaurants en 90, *-Michelin sterren restaurant.

Huurauto-amerika

Categorieën